Stadswandeling Lalla Golda groot succes

4 oktober 2015

Meer dan dertig deelnemers namen op zaterdag 3 oktober deel aan de stadwandeling Van station naar Arbeidsbureau. Deze tocht langs ‘lieu de memoires’ van de Gouds-Marokkaanse gastarbeiders werd enkele jaren geleden samengesteld door Nico Habermehl, de vorig jaar overleden stadshistoricus van Gouda, en Nico Boerboom, fotograaf. In het kader van de tentoonstelling Lalla Golda werd deze toch eenmalig georganiseerd door de Stichting Boughaz, met als gidsen de migrantenzoon Chahid el Haddouti en de historicus Paul Abels. Onder een zonovergoten hemel werden de wandelaars twee uur lang door de binnenstad geloodst langs voormalige pensions voor gastarbeiders, Marokkaanse winkeltjes, plekken waar gedemonstreerd werd voor betere huisvesting en werkgelegenheid en moskeeën. Zeer bijzonder was het opreden van de dichter Chris van Bellekom, die in de Lange Groenendaal voor het gezelschap een speciaal voor Lalla Golda geschreven gedicht voordroeg over Marokkanen in Gouda.

Onder de deelnemers waren ook twee Marokkaanse gastarbeiders van het eerste uur, onder wie iemand die al in 1965 naar Gouda was gekomen en vertelde dat hij de eerste jaren in wel vier pensions had gewoond. Beide heren lieten niet na de gidsen te corrigeren als er dingen verteld werden die niet klopten. De wandeling eindigde bij Museum Gouda, waar een groot deel van het gezelschap nog werd rondgeleid door de gidsen,  die beiden verantwoordelijk waren voor de inrichting van een van de zalen.